Så luftar du elementen

När kylan börjar tränga sig på framåt senhösten är det skönt om värmen där hemma fungerar som den ska. I de flesta lägenheter finns element som värms upp med hjälp av vatten. Då och då behöver dessa element luftas. Att "lufta element" innebär att man tömmer deras vattensystem på luftfickor och gör plats för det väsentliga, nämligen varmvatten.

Det låter mer komplicerat än vad det är. Faktum är att du kan lufta dina element själv - det tar bara några minuter.

Det här behöver du

En elementnyckel

Vår universalnyckel passar de flesta element och kostar 89 kr inkl frakt.

Köp en elementnyckel

Ett glas, mugg eller handduk

Används för att skydda golvet när du luftar.

Gör så här

Ta en titt på elementet och ta reda på var luftventilen sitter. Den ser ut ungefär som på bilden ovan. I vissa fall behövs ingen elementnyckel utan bara en vanlig skiftnyckel. Detta ser du i så fall på ventilen.

Var redo med glaset/muggen under ventilen eller placera handduken på golvet under elementet. Öppna sedan ventilen försiktigt. Det räcker oftast att skruva ett halvt varv. (Du bör inte lossa skruven helt.) Det kommer nu att börja pysa eller fräsa.

Låt ventilen vara öppen ända tills all luft har släppts ut och det kommer vatten i en jämn stråle. Det kan ta upp till ett par minuter. Därefter stänger du ventilen försiktigt igen.

Klart! Upprepa manövern på fler element vid behov.

Beställ en element­nyckel

Dags att lufta elementen? Här köper du nyckeln till ventilerna på dina värmeelement, även kallad luftningsnyckel eller radiatornyckel.

Snabbt, enkelt och fraktfritt!

Mer information

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form